Propozycja lekcji technologii gastronomicznej z towaroznawstwem
m
etodą projektu
Temat: Charakterystyka diety wegetariańskiej
Opracowały nauczycielki Zespołu Szkół Zawodowych w Gołdapi
:
Lidia Kowalczyk
Lilia Szymko
I. NAZWA PROJEKTU
Charakterystyka diety wegetariańskiej.
II. CELE PROJEKTU
Cel główny
Uświadomienie uczniom pozytywnych i negatywnych skutków zdrowotnych diety wegetariańskiej.
Cele operacyjne
Uczeń:
- definiuje pojęcie diety wegetariańskiej
wymienia i definiuje odmiany wegetarianizmu
wymienia zalety i wady diety wegetariańskiej
wyjaśnia wpływ diety wegetariańskiej na funkcjonowanie młodego organizmu
- przewiduje konsekwencje nieprawidłowego stosowania diety wegetariańskiej, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na składniki odżywcze, w tym na aminokwasy egzogenne
- zna zasady dobierania produktów spożywczych do wykonania posiłków
- umie wykonać wybrane potrawy wegetariańskie
- uzasadnia konieczność zachowania higieny przygotowania i spożywania posiłków
III. CZAS REALIZACJI PROJEKTU
2 miesiące; listopad – grudzień
IV. ŚRODKI I MATERIAŁY DO REALIZACJI PROJEKTU
Własne środki finansowe grup
Instrukcje
Ankieta
Literatura fachowa
Czasopisma
Internet
Artykuły biurowe
Produkty żywnościowe
V. REALIZATORZY PROJEKTU
- Uczestnicy – uczniowie klasy V technikum gastronomicznego
- Współtwórcy – wybrana grupa uczniów, zaproszony lekarz
VI. METODY, TECHNIKI I FORMY PROJEKTU
- Referat
- Praca zespołowa
- Praca indywidualna
- Opracowanie ankiety
- Przedstawienie jadłospisu w formie planszy
- Sporządzenie wybranych potraw
- Opracowanie wywiadu z lekarzem
VII. ZADANIA DO REALIZACJI
Klasa została podzielona na pięć zespołów. Każdy zespół otrzymuje zadania do realizacji, terminarz wykonania zadań, kryteria oceniania.
Zespół I.
Opracowanie i przeprowadzenie ankiety:
“Czy znasz dietę wegetariańską?”
Analiza ankiety i przedstawienie jej wyników
Zespół II.
Organizacja spotkania z lekarzem - przeprowadzenie wywiadu
Zespół III.
Opracowanie referatu na temat : “Zalety i wady diety wegetariańskiej”
Wygłoszenie referatu
Zespół IV.
Opracowanie jadłospisu tygodniowego dla diety wegetariańskiej
Przedstawienie jadłospisu w formie planszy
Zespół V.
Wybór i sporządzenie 2 potraw wegetariańskich
Przygotowanie degustacji
VIII. INSTRUKCJE DLA UCZNIÓW
Zespół I.
Opracuj pytania do ankiety dotyczącej diety wegetariańskiej
(załącznik nr 1).
- Przeprowadź ankietę wśród wybranej grupy uczniów
Dokonaj analizy ankiety
Wyniki ankiety przedstaw na zakończenie prezentacji projektu.
Zespół II.
Zorganizuj spotkanie z lekarzem
Opracuj pytania do wywiadu z lekarzem (załącznik nr 2).
Przeprowadź wywiad z lekarzem po wygłoszeniu referatu
Zespół III.
Zbierz informacje z literatury fachowej, czasopism , internetu na temat diety wegetariańskiej
Wykonaj plan referatu, a po konsultacji z nauczycielem zredaguj referat
Wygłoś referat na początku prezentacji projektu
Zespół IV.
Zaplanuj tygodniowy jadłospis dla diety wegetariańskiej, uwzględ-niając różnorodny asortyment produktów. Pamiętaj o odpowiednim rozłożeniu posiłków w czasie dnia, wartości odżywczej i energe-tycznej.
Przedstaw jadłospis w formie planszy
Zaprezentuj jadłospis po wywiadzie z lekarzem
Zespół V.
Wybierz z literatury fachowej 2 potrawy wegetariańskie
Sporządź listę surowców potrzebnych do wykonania tych potraw oraz dokonaj ich zakupu.
Wykonaj wybrane potrawy przestrzegając bhp.
Przygotuj degustację potraw po prezentacji jadłospisu
IX. KRYTERIA OCENIANIA
(załącznik nr 3)
- Zrozumienie tematu
- Poprawność wykonania zadania
- Forma prezentacji
- Oryginalność pomysłu
- Wrażenie estetyczne
X. FORMY PREZENTACJI
Wygłoszenie referatu
Krótki wywiad z lekarzem
Prezentacja jadłospisu
Degustacja potraw
Przedstawienie analizy danych z przeprowadzonej ankiety
Podsumowanie – ankieta ewaluacyjna dla uczniów
XI. EFEKTY PROJEKTU
Referat zostanie przekazany do biblioteki szkolnej
jako źródło informacji na temat wegetarianizmu.
Wywiad z lekarzem zostanie
wykorzystany na lekcjach biologii, podstaw żywienia, technologii gastronomicznej, do realizacji ścieżki prozdrowotnej oraz umieszczony zostanie w gablocie szkolnej.
Jadłospis zostanie wykorzystany na lekcjach podstaw żywienia, biologii oraz za gazetkę ścienną.
Ankieta zostanie wykorzystana na lekcjach biologii, podstaw żywienia, do realizacji ścieżki prozdrowotnej.
XII. OCENA REALIZACJI PROJEKTU
Anki
eta ewaluacyjna dla uczniów (załącznik nr 4)
Załącznik nr 1.
Ankieta
Poniższa ankieta jest anonimowa. Zebrane dane służą jedynie celom naukowym. Właściwą odpowiedź otocz kółkiem.
Zaznacz płeć
Ch Dz
Wpisz swój wiek i klasę
................... ....................
Czy wiesz co to jest dieta wegetariańska?
TAK
NIE
- Czy próbowałeś stosować dietę wegetariańską?
- TAK
- NIE
- Czy korzystałeś z różnych źródeł informacji w celu pogłębienia swoich wiadomośc
i na temat diety wegetariańskiej?
- TAK
- NIE
- Czy wiesz, że dieta wegetariańska ma mniejszą kaloryczność?
- TAK
- NIE
- Czy dzieci, młodzież i osoby chore mogą stosować dietę wegetariańską?
- TAK
- NIE
- Czy wiesz, że wegetarianizm zmniejsza ryzyko zachorowań na choro
by serca?
- TAK
- NIE
- Czy znasz główne grupy produktów spożywczych stosowane w diecie wegetariańskiej?
- TAK
- NIE
- Czy znasz zasady dobierania produktów spożywczych do wykonania posiłków
?
- TAK
- NIE
- Czy znasz zamienniki mięsa stosowane w diecie wegetariańskiej
?
- TAK
- NIE
- Czy znasz konsekwencje nieprawidłowego stosowania diety wegetariańskiej, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na składniki odżywcze?
- TAK
- NIE
- Czy znasz zalety i wady diety wegetariańskiej?
- TAK
- NIE
- Czy umiesz sporządzić potrawy wegetariańskie?
- TAK
- NIE
Analiza ankiety
Jeśli uzyskałeś więcej niż 6 odpowiedzi TAK – oznacza to, że znasz ogólne zasady diety wegetariańskiej i możesz w przyszłości ją stosować jeżeli nie będzie przeciwwskazań zdrowotnych.
Jeśli uzyskałeś 6 lub mniej odpowiedzi TAK - oznacza to, że Twoje informacje są niewystarczające by stosować dietę wegetariańską.
Załącznik nr 2.
Wywiad z lekarzem
- Czy dietę wegetariańska można uważać za dietę zdrową?
- Jakie są przeciwwskazania do stosowania diety wegetariańskie
j?
- Czy wykluczenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego jest panaceum na wszelkie choroby i problemy z jakimi boryka się współczesny człowiek?
- Jakie są negatywne skutki stosowania diety wegetariańskiej?
- Co Pan sądzi na temat stosowania weganizmu, jako
radykalnej odmiany wegetarianizmu?
- Czy można samodzielnie bez konsultacji z lekarzem stosować dietę wegetariańską?
Załącznik nr 3.
Arkusz oceny
Grupa |
Kryteria oceniania |
Punktacja |
I. |
Umiejętność zredagowania pytań do ankiety |
0 – 5 |
Prawidłowość przeprowadzenia ankiety |
0 – 2 |
Prawidłowość dokonania analizy ankiety |
0 - 3 |
II. |
Umiejętność zredagowania pytań do wywiadu |
0 - 5 |
Ilość zebranych informacji |
0 - 2 |
Prawidłowość przeprowadzenia wywiadu |
0 - 3 |
III |
Zrozumienie tematu |
0 - 2 |
Ilość i selekcja zebranych informacji do referatu |
0 - 3 |
Sposób prezentacji |
0 - 5 |
IV. |
Prawidłowość wykonania jadłospisu. |
0 - 5 |
Różnorodność zastosowanych produktów spożywczych i metod sporządzania |
0 - 3 |
Estetyka wykonania |
0 - 2 |
V. |
Poprawność wykonania potrawy |
0 - 5 |
Smakowitość potrawy |
0 - 3 |
Estetyka podania |
0 - 2 |
punkty |
ocena |
10 |
celujący |
9 – 8 |
bardzo dobry |
7 - 6 |
dobry |
5 - 4 |
dostateczny |
3 - 2 |
dopuszczający |
1 - 0 |
niedostateczny |
Załącznik nr 4
Ankieta ewaluacyjna dla uczniów
Zaznacz prawidłową odpowiedź.
- Wegetarianizm wyklucz z jadłospisu;
- owoce
- warzywa
- mięso
- Włączenie do diety wegetariańskiej mleka i jego przetworów zezwala:
- owowegetarianizm
- weganizm
- laktowegetarianizm
- Dieta wegetariańska zapewnia pełne pokrycie zapotrzebowanie organizmu na:
- witaminę C
- żelazo
- witaminę D
- Głównym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej jest:
- fasola
- groch
- soja
- Dieta wegetariańska nie może być stosowana przez:
- ludzi lekko pracujących fizycznie
- pracowników umysłowych
- dzieci i młodzież
- Stosowanie diety wegetariańskiej zmniejsza zagrożenie chorobą taką jak:
- osteoporoza
- otyłość
- anemia
- Źródłem białka pełnowartościowego w wegetarianizmie absolutnym jest:
- mleko
- marchew
- soja
- Dieta wegetariańska zabrania używania do słodzenia potraw:
- cukru
- miodu
- koncentratów soków owocowych
- Napojem niewskazanym w diecie wegetariańskiej jest:
- sok owocowo-warzywny
- herbata ziołowa
- herbata czarna
10 . W diecie wegetariańskiej nie powinno stosować się:
- octu
- kopru
- czosnku