Propozycja lekcji technologii gastronomicznej z towaroznawstwem

metodą projektu

 

 

Temat: Charakterystyka diety wegetariańskiej

 

 

Opracowały nauczycielki Zespołu Szkół Zawodowych w Gołdapi:

Lidia Kowalczyk

Lilia Szymko

 

 

I. NAZWA PROJEKTU

Charakterystyka diety wegetariańskiej.

II. CELE PROJEKTU

Cel główny

Uświadomienie uczniom pozytywnych i negatywnych skutków zdrowotnych diety wegetariańskiej.

Cele operacyjne

Uczeń:

 

III. CZAS REALIZACJI PROJEKTU

2 miesiące; listopad – grudzień

 

IV. ŚRODKI I MATERIAŁY DO REALIZACJI PROJEKTU

  1. Własne środki finansowe grup
  2. Instrukcje
  3. Ankieta
  4. Literatura fachowa
  5. Czasopisma
  6. Internet
  7. Artykuły biurowe
  8. Produkty żywnościowe

V. REALIZATORZY PROJEKTU

  1. Uczestnicy – uczniowie klasy V technikum gastronomicznego
  2. Współtwórcy – wybrana grupa uczniów, zaproszony lekarz

VI. METODY, TECHNIKI I FORMY PROJEKTU

  1. Referat
  2. Praca zespołowa
  3. Praca indywidualna
  4. Opracowanie ankiety
  5. Przedstawienie jadłospisu w formie planszy
  6. Sporządzenie wybranych potraw
  7. Opracowanie wywiadu z lekarzem

 

VII. ZADANIA DO REALIZACJI

Klasa została podzielona na pięć zespołów. Każdy zespół otrzymuje zadania do realizacji, terminarz wykonania zadań, kryteria oceniania.

 

Zespół I.

“Czy znasz dietę wegetariańską?”

Zespół II.

Zespół III.

Zespół IV.

Zespół V.

 

VIII. INSTRUKCJE DLA UCZNIÓW

Zespół I.

(załącznik nr 1).

Zespół II.

 

Zespół III.

 

Zespół IV.

Zespół V.

 

IX. KRYTERIA OCENIANIA (załącznik nr 3)

  1. Zrozumienie tematu
  2. Poprawność wykonania zadania
  3. Forma prezentacji
  4. Oryginalność pomysłu
  5. Wrażenie estetyczne

X. FORMY PREZENTACJI

  1. Wygłoszenie referatu
  2. Krótki wywiad z lekarzem
  3. Prezentacja jadłospisu
  4. Degustacja potraw
  5. Przedstawienie analizy danych z przeprowadzonej ankiety
  6. Podsumowanie – ankieta ewaluacyjna dla uczniów

XI. EFEKTY PROJEKTU

Referat zostanie przekazany do biblioteki szkolnej jako źródło informacji na temat wegetarianizmu.

Wywiad z lekarzem zostanie wykorzystany na lekcjach biologii, podstaw żywienia, technologii gastronomicznej, do realizacji ścieżki prozdrowotnej oraz umieszczony zostanie w gablocie szkolnej.

Jadłospis zostanie wykorzystany na lekcjach podstaw żywienia, biologii oraz za gazetkę ścienną.

Ankieta zostanie wykorzystana na lekcjach biologii, podstaw żywienia, do realizacji ścieżki prozdrowotnej.

 

XII. OCENA REALIZACJI PROJEKTU

Ankieta ewaluacyjna dla uczniów (załącznik nr 4)

 

Załącznik nr 1.

Ankieta

Poniższa ankieta jest anonimowa. Zebrane dane służą jedynie celom naukowym. Właściwą odpowiedź otocz kółkiem.

  1. Zaznacz płeć
  2. Ch Dz

  3. Wpisz swój wiek i klasę
  4. ................... ....................

  5. Czy wiesz co to jest dieta wegetariańska?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy próbowałeś stosować dietę wegetariańską?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy korzystałeś z różnych źródeł informacji w celu pogłębienia swoich wiadomości na temat diety wegetariańskiej?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy wiesz, że dieta wegetariańska ma mniejszą kaloryczność?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy dzieci, młodzież i osoby chore mogą stosować dietę wegetariańską?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy wiesz, że wegetarianizm zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy znasz główne grupy produktów spożywczych stosowane w diecie wegetariańskiej?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy znasz zasady dobierania produktów spożywczych do wykonania posiłków ?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy znasz zamienniki mięsa stosowane w diecie wegetariańskiej ?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy znasz konsekwencje nieprawidłowego stosowania diety wegetariańskiej, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na składniki odżywcze?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy znasz zalety i wady diety wegetariańskiej?
  1. TAK
  2. NIE
  1. Czy umiesz sporządzić potrawy wegetariańskie?
  1. TAK
  2. NIE

Analiza ankiety

 

Załącznik nr 2.

Wywiad z lekarzem

 

  1. Czy dietę wegetariańska można uważać za dietę zdrową?
  2. Jakie są przeciwwskazania do stosowania diety wegetariańskiej?
  3. Czy wykluczenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego jest panaceum na wszelkie choroby i problemy z jakimi boryka się współczesny człowiek?
  4. Jakie są negatywne skutki stosowania diety wegetariańskiej?
  5. Co Pan sądzi na temat stosowania weganizmu, jako radykalnej odmiany wegetarianizmu?
  6. Czy można samodzielnie bez konsultacji z lekarzem stosować dietę wegetariańską?

 

Załącznik nr 3.

Arkusz oceny

Grupa

Kryteria oceniania

Punktacja

I.

Umiejętność zredagowania pytań do ankiety

0 – 5

Prawidłowość przeprowadzenia ankiety

0 – 2

Prawidłowość dokonania analizy ankiety

0 - 3

II.

Umiejętność zredagowania pytań do wywiadu

0 - 5

Ilość zebranych informacji

0 - 2

Prawidłowość przeprowadzenia wywiadu

0 - 3

III

Zrozumienie tematu

0 - 2

Ilość i selekcja zebranych informacji do referatu

0 - 3

Sposób prezentacji

0 - 5

IV.

Prawidłowość wykonania jadłospisu.

0 - 5

Różnorodność zastosowanych produktów spożywczych i metod sporządzania

0 - 3

Estetyka wykonania

0 - 2

V.

Poprawność wykonania potrawy

0 - 5

Smakowitość potrawy

0 - 3

Estetyka podania

0 - 2

 

 

 

 

punkty

ocena

10

celujący

9 – 8

bardzo dobry

7 - 6

dobry

5 - 4

dostateczny

3 - 2

dopuszczający

1 - 0

niedostateczny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załącznik nr 4

Ankieta ewaluacyjna dla uczniów

Zaznacz prawidłową odpowiedź.

  1. Wegetarianizm wyklucz z jadłospisu;
  1. owoce
  2. warzywa
  3. mięso
  1. Włączenie do diety wegetariańskiej mleka i jego przetworów zezwala:
  1. owowegetarianizm
  2. weganizm
  3. laktowegetarianizm
  1. Dieta wegetariańska zapewnia pełne pokrycie zapotrzebowanie organizmu na:
  1. witaminę C
  2. żelazo
  3. witaminę D
  1. Głównym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej jest:
  1. fasola
  2. groch
  3. soja
  1. Dieta wegetariańska nie może być stosowana przez:
  1. ludzi lekko pracujących fizycznie
  2. pracowników umysłowych
  3. dzieci i młodzież
  1. Stosowanie diety wegetariańskiej zmniejsza zagrożenie chorobą taką jak:
  1. osteoporoza
  2. otyłość
  3. anemia
  1. Źródłem białka pełnowartościowego w wegetarianizmie absolutnym jest:
  1. mleko
  2. marchew
  3. soja
  1. Dieta wegetariańska zabrania używania do słodzenia potraw:
  1. cukru
  2. miodu
  3. koncentratów soków owocowych
  1. Napojem niewskazanym w diecie wegetariańskiej jest:
  1. sok owocowo-warzywny
  2. herbata ziołowa
  3. herbata czarna

10 . W diecie wegetariańskiej nie powinno stosować się:

  1. octu
  2. kopru
  3. czosnku